Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά "Διδάσκεσαι άραγε από το παρελθόν;"



Παιδιά της μνήμης οι αναμνήσεις, ενεργοποιούνται σε καιρούς δύσκολους, σε καιρούς όπου η μοναξιά δεν είναι επιλογή, είναι κατάντια. Τότε πλησιάζεις αργά το παρελθόν και -κινηματογραφικώ τω τρόπω- προσπαθείς να καταλάβεις, να αντιληφθείς το χρόνο!
Κι εκείνοι ,κατά το «ήλθον ,είδον,απήλθον»,έζησαν με το παρελθόν και όσο δύσκολο τόσο μεγάλη η αγαλλίαση. Και μεταξύ θλίψης και χαράς, ακουμπούσαν στη θλίψη, γιατί η χαρά από την πολλή, σύντομη χαρά, δεν περνιέται και στα σοβαρά, ενώ η θλίψη, άλλο συναίσθημα βαρύ, που δένει τον κόσμο, αριστοτεχνικά θαρρείς, στην ανίχνευση των βημάτων, μέχρι να βρεθεί η άκρη.
Και τώρα να, μπροστά στο αδιέξοδο μιας φοβερής κατάστασης - υπαίτιος πάντα ο άνθρωπος-τώρα στον φιλελεύθερο αγοραίο κόσμο μας, αναγκάζεσαι να μπεις στης μνήμης το βιβλίο και αναμερίζοντας τις θύμησες να κουρνιάσεις σιωπηλά σε κάποιες φωτοσκιάσεις, να κουβεντιάσεις με πρόσωπα -οι φωτογραφίες επιτελούν αυτόν τον σκοπό σχεδόν πάντοτε -και ίσως να πάρεις και την απάντηση στο ερώτημα :γιατί φτάσαμε σε αδιέξοδο;
Κι αν μια σκέψη σου, έλεγε να αλλάξεις λαό, πατρίδα τώρα να, όπου και να πας θα υφίστασαι την ίδια απελπιστικά μεγάλη ταλαιπωρία. Μετά τους φοβερούς πολέμους, άρχισες να αγωνίζεσαι για την παγίωση της ειρήνης κι όταν το πέτυχες αγωνίστηκες για την μακροβιότητά της, πάση θυσία.
Τότε ήρθαν τα αγαθά, που έφεραν τα μεγαλεία, λάτρεψες τον καταναλωτισμό και έφτιαξες τον μικρόκοσμο της ιδιωτικής σου ζωής. Εκεί στις ανέσεις σου και στην απάθειά σου, άφησες να σε
χειραγωγήσει η τηλοψία και το συμφέρον, όταν κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να «πειραματιστούν» για ένα καλύτερο αύριο, το αύριό σου και αυτό των παιδιών σου, το αύριό τους, μέσα από μια νέα τάξη πραγμάτων.
Κατάλαβα, τώρα, δεν σε παρέσυρε καμιά φωτογραφία, κανένα παρελθόν, γιατί ναι σε θλίβει το παρόν και η θλίψη σε τραβάει μέχρι την αρχή της. Αύριο πάλι. Αντιμέτωπος με τον θάνατο που γεννά ,ένας νέος ιός, ίσως χρειαστεί να κοιτάξεις πίσω, γιατί πιο μπροστά δεν θα πας, πρέπει να περάσεις τα αδιέξοδα και αυτά, σου τα μαθαίνει το παρελθόν ,εκτός κι αν θες να τα αγνοήσεις.
Μάλλον τα αγνοείς, αφού ένας νέος πόλεμος έχει αρχίσει.

Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά
Φιλόλογος,συγγραφέας,ποιήτρια,κριτικός


H φωτογραφία είναι από https://www.leyendoenelbus.com/








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου