ΒΑΣΟΣ ΦΑΛΗΡΕΑΣ

 


Βάσος Φαληρέας. Γλύπτης και ακαδημαϊκός.
Ελαιογραφία του Δ. Γαλάνη, 1939 {Μαρούσι Αττικής, Συλλογή κας Φαληρέα).


Βάσος Φαληρέας (1905 – 7 Οκτωβρίου 1979) ήταν Έλληναςγλύπτης, ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της ακαδημαϊκής σχολής γλυπτών στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα.
Ο Βάσος Φαληρέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1905 και καταγόταν από την Καρδαμύλη της Μάνης. Σπούδασε ζωγραφικήαπό το 1924 έως το 1929 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) της Αθήνας με δασκάλους τους διάσημους καθηγητές της Σχολής Γεώργιο Ιακωβίδη και Θωμά Θωμόπουλο.
Το 1930 ο Φαληρέας, προκειμένου να τελειοποιήσει τις τεχνικές του, φεύγει για το Παρίσι και μέχρι το 1935 εργάζεται κοντά στους Γάλλους γλύπτες Σαρλ Ντεσπιώ (Charles Despiau) και Αριστίντ Μαγιόλ (Aristide Maillol). Εκείνη την εποχή, παρακολουθεί και μαθήματα χαρακτικής από τον Έλληνα χαράκτη Δημήτρη Γαλάνη, ο οποίος ζούσε στο Παρίσι.
Στη Διεθνή Έκθεση των Παρισίων, που πραγματοποιήθηκε το 1937 στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Φαληρέας κέρδισε το χρυσό μετάλλιο για το έργο του «Γαλήνη» (1936), που είχε εκθέσει στο γαλλικό περίπτερο, καθώς και αργυρά μετάλλια για τα έργα «Γυμνό» και «Κεφαλή», με τα οποία μετείχε στο ελληνικό περίπτερο.
ΑΠΟ http://pandektis.ekt.gr/
Την ίδια χρονιά της βράβευσής του στην Έκθεση των Παρισίων, ο Φαληρέας τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Γεωργίου Α'. Υπήρξε μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στο Παρίσι, ενώ το 1976 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο Φαληρέας πέθανε από συγκοπή στις 8 Οκτωβρίου 1979, ενώ συνεδρίαζε η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1979, όπου μετείχε ως πρόεδρoς της επιτροπής
Ο Βάσος Φαληρέας διακρίνεται για τον ανθρωποκεντρικό τρόπο και την ακαδημαϊκή αντίληψη απόδοσης των έργων του. Έχει φιλοτεχνήσει δεκάδες μνημεία και ηρώα, όπως «Το Άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς» (1951) στο Πεδίον του Άρεωςστην Αθήνα, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Φαίδωνα Κυδωνιάτη (1910 – 1989), τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν σε λαμπρή τελετή το 1952. Άλλα μεγαλεπήβολα έργα του είναι επίσης το «Μνημείο του Λεωνίδα» στις Θερμοπύλες (1955) και το «Ηρώον των Μπιζενομάχων» (1926) στα Ιωάννινα.
Στο πληθωρικό έργο του συγκαταλέγεται μεγάλος αριθμός από προτομές και ανδριάντες. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η γλυπτική απεικόνιση βασιλέων, πολιτικών και στρατιωτικών, ποιητών και άλλων προσωπικοτήτων.( ΠΗΓΗ http://el.wikipedia.org/)

ΕΡΓΑ 

Ανδριάντας Κωστή Παλαμά  ( 1975) - Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων 

Μνημείο του Λεωνίδα ( 1955) - Θερμοπύλες 

"Πρόμαχος Αθηνά" 1952
. Ηρώο Βρετανών, Αυστραλών και Νεοζηλανδών πεσόντων κατά τις μάχες
της περιόδου 1941-45 στην Ελλάδα

Θεόφιλος Βορέας
Θέση : Λ. Κηφισίας, Μαρούσι ( η προτομή έχει απομακρυνθεί )

Προτομή Σπύρου Μερκούρη    1931

Διονύσιος Σολωμός - Πάφος 
Προτομή-Χαράλαμπου-Γεωργίου-Μούσκου - Πάφος









Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ' - Πάφος 

ΠΗΓΕΣ   ΕΡΓΩΝ

Στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχει ένα βίντεο από το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ όπου γίνεται Ρεπορτάζ για τον Γλύπτη ΒΑΣΟ ΦΑΛΗΡΕΑ (1905-1979). Περιλαμβάνονται πλάνα του ιδίου ανάμεσα στο στούντιό του στο ΜΑΡΟΥΣΙ. Επίσης ο γλύπτης κάνει δηλώσεις για την εκλογή του ως μέλος της Ακαδημίας Αθηνών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου