Ιλιά Ρέπιν - Ζωγράφος

 

Αυτοπροσωπογραφία του Ιλιά Ρέπιν (1887, Πινακοθήκη Τρετιακόφ, Μόσχα).

Ο Ιλιά Γεφίμοβιτς Ρέπιν (ρωσικά: Илья́ Ефи́мович Ре́пин, προφορά σύμφωνα με το ΔΦΑ: [ɪlʲˈja jɪˈfiməvʲɪt͡ɕ ˈrʲepʲɪn] Τσουγκούγιεφ,Ρωσία 5 Αυγούστου 1844 – ΚουόκαλαΦινλανδία 29 Σεπτεμβρίου 1930) ήταν Ρώσος ζωγράφος ιστορικών θεμάτων και μέγιστος προσωπογράφος.
Ο Ιλιά Ρέπιν, γιος φτωχής οικογένειας από την περιοχή του Χαρκόβου, πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από έναν αγιογράφο και κέρδιζε τα προς το ζην για τρία χρόνια ζωγραφίζοντας εικόνες. Το 1863 γράφτηκε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης, όπου κέρδισε χρυσό μετάλλιο και υποτροφία, που του έδωσε τη δυνατότητα να επισκεφθεί τη Γαλλία και την Ιταλία.
Μετά την επιστροφή του στη Ρωσία, επικεντρώθηκε στην απεικόνιση σκηνών από τη ρωσική ιστορία, ενώ φιλοτέχνησε τα πορτρέτα των πιο διάσημων προσώπων της εποχής του. Ο Ρέπιν συγκαταλέγεται στους πιο προικισμένους εκπροσώπους της «Ομάδας των Περιπλανώμενων» (Πιριντβίζνικι), που διοργάνωναν περιοδεύουσες εκθέσεις στη ρωσική ύπαιθρο, ως μια ιδεολογική πορεία προς το λαό. Το 1894 έγινε καθηγητής της Ιστορικής Ζωγραφικής στην Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης.
Πορτρέτο του Λέοντα Τολστόι (1887, Πινακοθήκη Τρετιακόφ, Μόσχα).

Το έργο του Ιλιά Ρέπιν είναι πολυσχιδές και περιλαμβάνει ιστορικές συνθέσεις, σκηνές κοινωνικού περιεχομένου, έξοχα πορτρέτα και τοπία. 
Ο Ιλιά Ρέπιν θεωρείται ο μεγαλύτερος πορτρετίστας της εποχής του. Φιλοτέχνησε τις προσωπογραφίες πολλών διασημοτήτων από το χώρο των γραμμάτων και της τέχνης: συγγραφέων και ποιητών, ζωγράφων και γλυπτών, συνθετών, ηθοποιών, επιστημόνων κ. ά. Ανάμεσα στα πιο διάσημα πορτρέτα του, που τα πιο πολλά βρίσκονται στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας και στο Ρωσικό Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης

ΠΙΝΑΚΕΣ 

Βαρκάρηδες του Βόλγα


Κοζάκοι του Ζαπορόγιε


Σε μια γέφυρα στο Abramtsevo.

Θρησκευτική πομπή στο Κουρσκ. (1880-1883)
















Αρνηση Εξομολόγησης. (1885)
 Ανασταίνοντας την θυγατέρα του Jairus.(1871)


Ο Αγιος Νικόλαος σώζει τρεις αθώους από το θάνατο.(1888)
 Το πορτρέτο της κόρης του Βέρας. (1892)

Η σύλληψη του προπαγανδιστή. (1892)


Ο Ηλίας Ρέπιν με την Ναταλία Nordmann

Δείτε περισσότερα https://homouniversalisgr.blogspot.com/











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου