Βιβλιοπαρουσίαση
Δίγλωσσης Ποιητικής Συλλογής
«ΠΡΕΛΟΥΔΙΑ-PRELUDES»
Ποίηση: Γιώργος Λουτσέτης
Μετάφραση: Ιφιγένεια Φόστερ-Στεφάνου
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022
Ώρα: 17:30 – Είσοδος Ελεύθερη
Ζώγια (Βιβλίο-τσάι & συμπάθεια)
Αλ. Σβώλου 54 – Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310243459
Η «Ζώγια», το “Nest Studio & Productions” και ο ιστότοπος “e-musa.gr” παρουσιάζουν τη δίγλωσση ποιητική συλλογή «Πρελούδια-Preludes», του συνθέτη και πιανίστα Γιώργου Λουτσέτη, σε μετάφραση της Ιφιγένειας Φόστερ-Στεφάνου και εξώφυλλα από την Μαρία Σπανουδάκη.
Με τη μουσική να αποτελεί την κύρια καλλιτεχνική του έκφραση, ο συγγραφέας διοχετεύει στο ποιητικό του περίγραμμα μια νέα έκφανση των πηγών έμπνευσής του.
Η «Ύπαρξη», η «Φύση», ο «Έρωτας», η «Ωραιότητα» και το «Σύμπαν», ως πέντε πυλώνες της ζωής, αποτυπώνονται στο μεστό και λιτό λόγο των ποιημάτων της έκδοσης, με την μετάφραση στην αγγλική γλώσσα να μετουσιώνει την επιθυμία του συγγραφέα να διαβαστούν και να επικοινωνηθούν δίχως σύνορα.
Υποστηρίζοντας την ισότιμη πρόσβαση όλων στη γνώση και τη μάθηση, οι συντελεστές του βιβλίου παραχωρούν 1€ από εκατό αντίτυπα που θα αγοραστούν (από την αρχική κυκλοφορία της έκδοσης - Δεκέμβριος 2020), για τις ανάγκες του οργανισμού «Διαβάζω για τους άλλους».
Συντελεστές της παρουσίασης:
ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ
Ευμορφία Καλύβα (Ποιήτρια – εμπνεύστρια του ιστότοπου e-musa.gr)
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ
Αντώνης Σαμιωτάκης (Ποιητής – Ιδρυτής του Πειραματικού Μουσείου Λογοτεχνίας)
Γιόλα Αργυροπούλου-Παπαδοπούλου (Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας
Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών)
ΜΕΤΑΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ «ΠΡΕΛΟΥΔΙΑ»
Ιφιγένεια Φόστερ-Στεφάνου (Ιστορικός τέχνης – μεταφράστρια του βιβλίου)
ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ
Θέατρο «Μετά τα φυσικά» (ως συνέχεια της πρώτη ομάδας του Φυσικού του Α.Π.Θ.)
Στο πιάνο θα βρίσκεται ο Γιώργος Λουτσέτης, συνθέτης και συγγραφέας του βιβλίου.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Nest Studio & Productions: gluznest@gmail.com / 6948481525
Γιώργος Λουτσέτης – Καλλιτεχνικό βιογραφικό
Ο Γιώργος Λουτσέτης γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από την πόλη της Ιεράπετρας και είναι πατέρας ενός παιδιού.
Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα, και ξεκίνησε, επίσημα, την καλλιτεχνική του διαδρομή το 1996.
Η μουσική του παρουσία ξεκίνησεμε την πενταετή συνεργασία, ως συνθέτης, με τη Θεατρική ομάδα του Φυσικού τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1996-2000).
Με την παραπάνω Θεατρική ομάδα, συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Πανεπιστημιακών Θεατρικών Ομάδων στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου και στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου της Ιθάκης.
Έχει σκηνοθετήσει και συμμετάσχει, είτε ως σολίστ, είτε συνοδεύοντας στο πιάνο και το τραγούδι επαγγελματίες ερμηνευτές, σε συναυλίες και μουσικές παραστάσεις στα Χανιά, την Ιεράπετρα, την Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Ελευσίνα, το Ηράκλειο, τα Μάλια, τη Σητεία, την Πάτρα, τις Βρυξέλλες.
Στο έργο του υπάρχουν αυτόνομες πιανιστικές συνθέσεις, μελοποιημένοι στίχοι υπό τη μορφή λαϊκών και έντεχνων τραγουδιών, καθώς και μελοποιημένα ποιήματα.
Απαριθμεί μια σειρά διαφορετικών προσωπικών παραγωγών, συνδυάζοντας το λυρικό με το κοινωνικό τραγούδι, θέτοντας τη Μουσική σε διάλογο με άλλες μορφές τέχνης, όπως ο Λόγος, αλλά και με άλλες μορφές επικοινωνίας.
Όπως, για παράδειγμα, στην παράσταση «Κι εκείνος που σωπαίνει θα χαθεί», όπου αλληλεπιδρούσε το τραγούδι και ο Λόγος, με το Θέατρο Σκιών του Νίκου Μπλαζάκη (2010-2013).
Όπως και σε εκείνες τιςπαραστάσεις στις οποίες υπήρχε ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, από την Κάλλι Ρουμελιώτου (2014-2017).
Η πιο πολυμορφική παραγωγή του υπήρξε η παράσταση «Της Ιθάκης το ωραίο ταξίδι… (σε 3 πράξεις)», η οποία βασίστηκε και μορφοποιήθηκε πάνω σε τρεις στίχους της «Ιθάκης» του Κωνσταντίνου Καβάφη, και στην οποία συνδυάζονταν το τραγούδι με τον θεατροποιημένο λόγο, η κινηματογραφική μουσική με την Ποίηση και τις κινήσεις σκιάς, και όλα μαζί λειτουργούσαν μέσα στην οπτικοποίηση, η οποία ακολουθούσε την πλοκή της παράστασης (2015-2017).
Έχει συμμετάσχει με σύνθεση μουσικής και ερμηνεία στις παρουσιάσεις τριών ποιητικών συλλογών:
της Λίλιαν Μπουράνη (Ερώματα-2012) -της οποίας έχει μελοποιήσει ένα μεγάλο μέρος του πρώιμου στιχουργικού της έργου- της Κατερίνας Παπαδάκη και Σμαράγδης Τζιτζικαλάκη (Ανεμώνες Αλκυόνη-2018) και της Ευμορφίας Καλύβα (Εκμαγείων μου «σπαράγματα»-2019).
Συνεργάστηκε με την Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού (Αστροφυσικός-Υπεύθυνη επικοινωνίας της Επιστήμης στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, στο Θησείο) στη μουσικοποιητική παράσταση με αστρονομικό περιεχόμενο «Στα μονοπάτια των αστεριών», η οποία έκανε πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη και ταξίδεψε στην Αθήνα, την Κέρκυρα, τη Σητεία και τα Χανιά (2009-2014).
Συνέθεσε την «Σουίτα για πιάνο - συνομιλίες», κατά παραγγελία του συλλόγου «Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό», η οποία παρουσιάστηκε στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο, και στη συνέχεια με την ομώνυμη έκθεση στα Μάλια και τα Χανιά (2014-2015).
Συνεργάστηκε με τον Dr Gareth Owens στην ηχογράφηση της ερμηνευτικής απόδοσης της γραφής του Δίσκου της Φαιστού στο σημείο που βρισκόταν η πολυετής μελέτη του το 2016 -η μελέτη και η συνεργασία συνεχίζονται.
Συμμετείχε μαζί με μέλη του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης στην καλλιτεχνική εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Γραμματικάκη (2018).
Συνεργάστηκε για τρεις συνεχόμενες χρονιές (2017-2018-2019) με την έκθεση «Οινοκρητικά», στα Χανιά, στη μουσική σύνθεση αλλά και τη διοργάνωση των παράλληλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Συνεργάστηκε με τις εθελοντικές ποδηλατικές/εκπαιδευτικές αποστολές του Spin the wheel - Ποδήλατο με νόημα (2017 και 2018), για την ενίσχυση με εκπαιδευτικό και αθλητικό υλικό των σχολείων στο Μαλάουι της Αφρικής. Δόθηκαν ισάριθμεςπαραστάσεις προς υποστήριξη των αποστολών.
Το 2013, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή του κλεισίματος της ΕΡΤ στον προαύλιο χώρο της ΕΡΑ Χανίων, διοργανώνοντας καλλιτεχνική παράσταση διαμαρτυρίας, η οποία ενεργοποίησε κι άλλους καλλιτέχνες να συμπράξουν προς αυτό το σκοπό.
Ηποιητική συλλογή του «Πρελούδια» κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2020, είναι η πρώτη του δίγλωσση ποιητική έκδοση, στα ελληνικά, σε απόδοση στην αγγλική γλώσσα από την μεταφράστρια και ιστορικό τέχνης Ιφιγένεια Φόστερ-Στεφάνου, με εξώφυλλα από την Μαρία Σπανουδάκη.
Τον Ιούλιο του 2022 έγινε παρουσίαση αλληλεγγύης του βιβλίου στην Ιεράπετρα, με όλα τα έσοδά του να προσφέρονται στη φιλανθρωπική οργάνωση “Creteforlife–Η Κρήτη δίνει ζωή”.
Σε εξέλιξη είναι νέα του σχέδια, όπως η μουσική παράσταση "Crossroads (the journey)" (σε συνεργασία με την Νένια Στεφάνου) η οποία ολοκληρώθηκε το 2020 και σταμάτησε λόγω μέτρων covid-19.
Επίσης,το μουσικό έργο "Beyond the horizon", με πρωτότυπες πιανιστικές συνθέσεις, το οποίο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της παραγωγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου