"ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ" Δοκίμια για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την εικαστική απεικόνιση - Τεύχος 1ο, Μάιος 2023

 


ISBN: 978-618-5710-22-4
σελίδες: 400
εκδόσεις Γράφημα

ΔEΛTIO ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Δοκίμια για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την εικαστική απεικόνιση

Τεύχος 1ο, Μάιος 2023

Φιλολογικός Όμιλος Ελλάδος


Ο Φιλολογικός Όμιλος Ελλάδος και οι εκδόσεις Γράφημα προχώρησαν στην εν λόγω έκδοση τόμου επιθεώρησης τέχνης, σε ετήσια βάση. Ο τόμος περιστρέφεται γύρω από δοκίμια λόγου, θεωρητικά επεξεργασμένα, με επίκεντρο το θέατρο, τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες. Σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, ηθοποιοί, ζωγράφοι, φωτογράφοι, κριτικοί, ακαδημαϊκοί, έχουν συμπεριληφθεί στην έκδοση, γεγονός το οποίο μαρτυρά την αναγκαιότητα στην οποία το εγχείρημα καλείται να ανταποκριθεί.
Πράγματι, αυτός υπήρξε ο αρχικός πυρήνας τής σκέψης μας. Να προετοιμαστεί ένα έντυπο το οποίο θα διαμορφώσει τους όρους παρουσίας των τεχνών, εν συνόλω, στον δημόσιο λόγο. Ένα έντυπο μέσα από τις σελίδες τού οποίου θα είναι εφικτό να αναπτυχθεί γόνιμος διάλογος, ώστε να αποκτήσει ενότητα και ομοιομορφία στην έκφραση η κατακερματισμένη, γύρω μας, πραγματικότητα της πολιτιστικής δημιουργίας τού τόπου. Ένα έντυπο, τέλος, στο οποίο θα αναπτυχθούν, μέσα από δο-κίμια και θεωρητικά έργα, ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους των τεχνών, θα καταγραφούν θέσεις και απόψεις, θα ξεδιπλωθούν αντιθέσεις, αλλά και σημεία κοινής αποδοχής.
Διαπιστώνοντας πως εδώ και δεκαετίες λείπει απ’ την εγχώρια πνευματική παραγωγή μία έντυπη ύλη στην οποία να συγκεντρώνεται το σύνολο των αναφορών, το συγκεκριμένο εγχείρημα επιδιώκει να συσπειρώσει την πρωτοπορία σε κάθε μετερίζι τής τέχνης. Από το θέατρο και τον κινηματογράφο έως τη φωτογραφία, την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική, τα δοκίμια λόγου σκοπεύουμε να μετατραπούν σε γέφυρες επικοινωνίας με το ευρύ αναγνωστικό κοινό, θεματικών απ’ τις οποίες κεντρικό αφήγημα θα αναγνωρίζεται η αξία τού λόγου, τής βιωματικής εμπειρίας και τής άποψης σε σχέση με τα διαδραματιζόμενα ζητήματα τής σύγχρονης πολιτιστικής πραγματικότητας, της σύγχρονης συλλογικής ζωής.

Ο Φιλολογικός Όμιλος Ελλάδος συγκροτήθηκε με γνώμονα την κατασκευή μίας νέας λογοτεχνικής παράδοσης. Στόχος εξ αρχής υπήρξε η επιστημονική έρευνα και ανανέωση των οπτικών ερμηνείας τής ιστορικής εξέλιξης της εγχώριας λογοτεχνίας, από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα. Η συσσωρευμένη γνώμη τίθεται επί τάπητος στο μικροσκόπιο της αναλυτικής εξήγησης των αιτιών που οδήγησαν στη δημοσίευση και τη συγκρότηση ρευμάτων έκφρασης και σκέψης στον ελλαδικό χώρο. Για να οδηγηθούμε, ωστόσο, σε ένα ορισμένο αποτέλεσμα οφείλουμε εκ των προτέρων να ορίσουμε τη δική μας αφετηρία θέασης των πραγμάτων. Η τελευταία περιλαμβάνεται στα πλαίσια του ρεαλισμού και δη του «δομημένου ρεαλισμού», προέκταση του αντίστοιχου ρεύματος τού 18ου και 19ου αιώνα, υπό την ανανεωτική κατασκευή των σύγχρονων δεδομένων ανάγνωσης τόσο τού λόγου, όσο και τής αισθητικής αυτού. Το εγχείρημα, συνολικά, επιδιώκει, μέσα από την εκδοτική δραστηριότητα, να αναδείξει πτυχές τής πνευματικής παραγωγής, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, στη βάση τής κριτικής αναδόμησης όρων και προϋποθέσεων συγκρότησης του δημόσιου χώρου. Εκδίδει ανά τρίμηνο το «Λογοτεχνικό Δελτίο», φιλολογικό όργανο ποικίλης ύλης. Έχει εκδώσει τα κάτωθι συλλογικά έργα: «Μανιφέστο/ Δυο σχολές του ρεαλισμού», «Κάποτε στην Ελλάδα. Συλλογικός τόμος ιστορικού διηγήματος 1900-1930», «Εποπτείες: Ανθολογία ποιήσεως», «Στιγμές: Ο ποιητής Τόλης Νικηφόρου 1966-2022», «Βαρδάρης: Ανθολογία ποιήσεως», «Η ποίηση στο ντιβάνι. Σωτήρης Παστάκας. Ανθολογία».



Εξαδάκτυλου 5, ΤΚ 54635, Θεσσαλονίκη | Τηλ. / Fax: 2310-248 272
E-mail: grafima @ grafima.com.gr | w w w . g r a f i m a . c o m . g r









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου